Forum discutii Skoda cu pareri, opinii, ajutor si intrebari legate de probleme si erori la masini Skoda

Autor Subiect: Cap planetara dinspre C.V.- sau dinspre roata? Simptome ciudate Octavia2 1.6 mpi  (Citit de 35793 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline cikyu

• Doar inscris
  • Locaţia: Bucuresti
  • Mesaje postate: 1
  • VW AG
  • Auto: Octavia 2 1.6 MPI
Va salut,
Stiu ca e topicul vechi..... dar am un zgomot destul de ciudat in partea stanga fata... in sensul ca..
Daca sunt cu masina in viraj stanga in viteza si accelerez catusi de putin, se aude un zgomot ca de rulment (huruit) ,daca merg drept sau iau dreapta nu se aude. In schimb daca fac virajul la stanga pe liber  zgomotul nu se mai aude. Cineva mi a zis ca e din cutie, ca ar forta planetara in cutie. As vrea ceva pareri sfaturi.. Pana acum am schimbat jante cauciucuri rulment stanga si ulei cutie .... zgomotul e acelasi de un an de zile , nu s a accentuat nu s a diminuat.

Offline Iorgovan

• Membru de baza
  • **
  • Locaţia: Cluj Napoca
  • Mesaje postate: 378
  • Auto: Octavia 2 1,6i Combi
Testul de mers cu spatele pentru mine e irelevant.  l-am facut. Face cam la fel ca si cu fata. In cerc se aude un clanck.

Revenind la problema, la o analiza a masinii intr-un alt service s-au constat urmatoarele:  Cap planetara stinga cu un usor joc (fara sa clantzane- doar huruia usor), cap planetara dreapta (spre cutie) cu scurgeri de "vazelina" pe la flansa, fara sa fie spart burduful. Am hotarit sa le schimb pe ambele, desi mi s-a spus ca un cap de planetara spre cutie e greu de diagnosticat. Asta stiam, ca m-am documentat.
Surpriza a venit la demontarea planetarei stinga din fuzeta, unde s-a constatat ca articulatia dispre cutie era aproape intepenita, cu un grad foarte redus de mobilitate. Planetarele astea nu au tripode spre cutie, ci au o colivie cu bile care sunt ghidate pe niste santuri, astfel dispuse incit sa ofere un anumit grad de libertate si sa articuleze.
Dupa ce mi-am schimbat ambele capete de planetara dinspre cutie si un cap de planetara spre roata stinga, am scapat de probleme.  Si directia merge altfel, mult mai usor si lin la manevrare. Se simte.
Ce sa zic, bine ca n-o fost mai rau!  Am inteles ca si CV is pacatoase la VAG si se "macina" in timp. Masina are 8 ani de folosire. Nu s-a fortat. Nu as fi crezut ca aceste elemente pot crea "deja" probleme atit de enervante si greu de depistat, dar nah, asta e VAG.

Ca o concluzie, daca aveti de diagnosticat probleme de acest gen la mecanismul de antrenare al rotilor, in spetza la axele planetare va recomand sa le demontati de pe masina. Astfel se poate analiza foarte bine articulatia
de pe axa planetara si scutiti timp, nervi si bani, ajungind mult mai repede la un rezultat cit mai aproape de adevar. Vad ca articulatiile spre cutie sunt predispuse la anchilozare (la mine ambele se miscau extrem de greu), chiar daca burdufurile de protectie sunt intacte si elementul de gresare din interior nu s-a scurs. Poate acesta pierde din proprietati in timp, nu stiu.

Ca si simptome la un cap de planetara exterior ar fi tzacanitul specific si huruiala la viraj; chiar daca planetara nu scoate zgomote specifice, ea poate doar sa huruie (ca un rulment de ex).
Ca si simtome la capetele de planetara interior, vibratii in volan si in caroserie, resimtite mai ales la viteze mari si absolut aleator; as adauga si zgomotele, dar cred ca acestea depind si de solutia constructiva aleasa sau de gradul de uzura.

LE: Un clanck finutz a ramas acolo jos dar ala mai mult ca sigur ii din cutie, sau din dif. Deocamdata e "normal". Ce sa zic, sper ca la mine sa reziste cit mai mult CV, ma voi interesa mai indeaproape ce pot face sa ii prelungesc viata. Idem si la caseta electromecanica, ca si asta-i predispusa.
« Ultima Modificare: Martie 06, 2015, 07:01:53 p.m. de Iorgovan »
Octavia II 1,6 MPI - BSE - 102 CP - 2007

Offline Iorgovan

• Membru de baza
  • **
Da, cred ca asa este mai corect, cum zici, multumesc pentru precizare.
Mi-a ramas in cap faza cu elevatorul. Cu spatele, in mers, nu am incercat sa reproduc
clank-ul, o sa fac si eu testul miine. Cert este ca la mers inainte cu rotile drepte, zgomotul nu apare la mine. Apare in schimb daca ele sunt virate.
Inca nu m-am lamurit nici daca un cap de planetara exterior poate sa huruie cind mergi drept fara sa virezi.
Insa articulatia dispre cutie huruie.

Un huruit asemanator percep eu la viteze mari si atunci cind cresc rapid acceleratia masinii.
« Ultima Modificare: Martie 04, 2015, 11:14:11 p.m. de Iorgovan »

Offline Avenger

• Membru de baza
  • **
  • Locaţia: Bistrita
  • Mesaje postate: 325
  • Auto: O3 RS TSI
Am incercat, in afara de ce si cum trebuie sa se auda, nu era nimic extra.

Offline Avenger

• Membru de baza
  • **
To verify the condition, back the vehicle up, alternately accelerating and decelerating while in reverse. If the clunk or shudder is more pronounced, it confirms a bad inner joint.

Din asta eu inteleg asa: mers cu masina cu spatele si accelerat dupa care lasat in frana de motor. Daca zicea ca "lift the vehicle" atunci da, era clar ridicata pe elevator. Acuma... sigur, depinde de cata engleza stie tipul care a scris fraza.

Voi incerca si eu asa astazi.

Offline Iorgovan

• Membru de baza
  • **
O explicatie interesanta legata de jocul planetarei spre cutia de viteze:

A "clunk" when accelerating, decelerating or when putting the transaxle into drive. The noise comes from excessive play in the inner joint on FWD applications.  The same kind of noise can also be produced by excessive backlash in differential gears. To verify the condition, back the vehicle up, alternately accelerating and decelerating while in reverse. If the clunk or shudder is more pronounced, it confirms a bad inner joint.

Din cite inteleg, un cap de planetara interior bulit, care produce zgomot si vibratie , il poti verifica usor in treapta de mers inapoi, cu masina suspendata. Mie mi-a "verificat" pe rind cu mecanicul planetarele, dar nu in reverse cum explica aici. Ce pot sa spun, si mi-a atras atunci atentia (si i-am semnalat si mecanicului) este faptul ca roata stinga fata oscila destul de tare si caroseria chiar tremura usor.  Mi s-a zis ca e oval cauciucul, am schimbat roata cu alta si tot asa facea, astfel ca verdictul a fost guma deformata, de aia face asa. :-w   Totusi, daca era guma deformata cred ca si la 50-60 km/h se simtea in mers , dupa parerea mea.
Incet incet incep sa se lege lucrurile, ma apropii parca :-B , dar nu am deloc certitudinea :039: (clampanitul se aude in stinga sub volan la accelerare/decelerare cu rotile virate, roata stanga oscila cind masina era ridicata si am angrenat roata in miscare, in stinga aud un zgomot sub volan cind rotesc din scurt pe loc volanul stinga dreapta- curse scurte; in stinga la roata se aude un usor hiriit care cica e de la placute- posibil!)
Mai ramine faza cu amplitudinea zgomotului care poate fi dintr-o lubrefiere precara a articulatiei planetarei - din cite am citit- sau chiar din jocul axei spre cutia de viteze!... si - sa nu uit - trepidatia cu rotile virate cind debreiez, care nu stiu inca daca are legatura directa cu fenomenul.
Revin cu detalii dupa ce incerc sa ma bag sub masina sa vad daca pot accesa ceva pe acolo si daca se iveste ceva la pipait si ascultat.

L.E  Popping or clicking noises when turning; This almost always indicates a worn or damaged outer CV joint.
Asta nu se intimpla la mine.
« Ultima Modificare: Martie 03, 2015, 10:24:08 p.m. de Iorgovan »

Offline Iorgovan

• Membru de baza
  • **
Stiu cum se manifesta jocurile in caseta, si nu este asta (am experienta de la "byRenault" cu 4 buc de caseta schimbate). Caseta poate produce vibratii  la viteza, e adevarat dar de obicei produce si zgomot specific pe drumuri denivelate; la mine nu e asta.
Zgomotul meu la viteza este asemanator cu cel al unui rulment, dar are alta tonalitate (exact cum am explicat) si se intensifica atunci cind accelerez (daca virez amplitudinea creste).
Suspectez capetele planetare in spetza cele dinspre cutie, dar nu stiu cum si daca pot sa verific daca este joc acolo fara sa demontez axa de pe masina. Daca ma poate ajuta un coleg mai tehnic cu astfel de info, as fi recunoscator. Pe mecanici nu ma pot baza in totalitate si unul complet dedicat, priceput si cu rabdare nu cred ca va sa mai gasesc.

Obs: Am observat ca masina si trepideaza usor in sarcina cind am rotile virate (mai ales la rece se simte) si asta nu poate fi decit din agrenarea rotilor. Ar mai putea fi din arcurile discului de ambreiaj, dar
totusi fenomenul se manifesta usor altfel si aleatoriu (doar cu rotile virate din cite am observat)

@ Avenger, sa fie!  te tin la curent.

Offline Avenger

• Membru de baza
  • **
De ceva vreme aud sub masina niscai zgomote care se manifesta ca niste clanck-uri cu usoara tenta de ciriiala, atunci cind rotile sunt virate intr-un anumit unghi. Se simte intr-un mod destul de evident, la viteze mici, ca exista undeva un fel de joc+zgomot cind apas/las  pedela de accelaratie si sunt cu volanul virat stinga sau dreapta, in unghiul respectiv. Adica atunci cind pun in sarcina rotile, respectiv tai gazul din pedala. Si la schimbarea treptelor se manifesta clanck-ul (tot in viraj), dupa ce debreiez.
Nu e tzacaneala specifica de planetara care bate, asa cum o stiu/stim. Ciudat. Cu rotile drepte totul ok, nu se aude nimic, nu clampane nimic, totul lin, frumos.

Pana aici si eu am la fel, dar la O1 1.6 mpi. La fel si mie mi s-a spus ca e ceva joc la caseta de directie si mai merge asa fara nici o problema, si ca incepe sa sune un rulment pe fata dreapta. Mie mi s-a parut zgomotul sa vina din stanga fata, iar 2 oameni care au facut o tura cu masina n-au auzit nimic. La viteze mari nu se mai aude nimic, adica peste 30km/h+ de la viteza a 3-a in sus.

Solutia momentan: sa vad daca se schimba ceva cand schimb pe rotile de vara, tot atunci urmand sa verific tot ceea ce poate fi de acolo, adica de la butuc-rulmenti-discuri, etc. Si solutia continuand cu faptul, sa nu mai bag in seama fiecare zgomot, iar cand crapa ceva, crapa, asta e.

Sunt foarte curios daca o sa rezolvi ceva concret prin service-urile noastre, deci urmaresc topicul cu interes, bafta!
« Ultima Modificare: Martie 03, 2015, 08:42:50 a.m. de Avenger »

Offline Iorgovan

• Membru de baza
  • **
Servo e electric, cremaliera ruleaza frumos, directia merge lin, fara zgomot, nu simt sa agatze. 
Zgomotul apare doar la antrenarea (cuplarea/decuplarea) rotilor in sarcina, la viteze mici
se aude bine acel clanck cu tonalitate ciudata de ciriiala (depinde in ce unghi e roata).
La viteze mari, zgomotul se "transforma"; chiar si in frina de motor , este un fel de buzz, iar la accelerare se amplifica. :-? (parca ar fi esapamentul fisurat ca tonalitate, asa huruie). Huruiala apare numai cind accelerez, iar vibratia aleatoriu, dar nu cind frinez (nu-i vibratie tipica de disc ovalizat).
« Ultima Modificare: Martie 02, 2015, 11:16:50 p.m. de Iorgovan »

Offline bogdanpiatra

• Gold member
  • Locaţia: Piatra Neamt, jud Neamt
  • Mesaje postate: 3193
  • Auto: Megane Sedan 1,33, ex O2FL1.2
ceva pe la servo?
Nu exclude nici discurile de frana ovalizate.Dau mari ciudatenii la rulare.

Offline mrpone

• Junior
  • *
  • Locaţia: bucuresti
  • Mesaje postate: 32
  • Doar Inscris
  • Auto: fabia2
se poate sa fie  capetele de planetara de la roata.si da,pot pica la 103mii.

Offline Iorgovan

• Membru de baza
  • **
De ceva vreme aud sub masina niscai zgomote care se manifesta ca niste clanck-uri cu usoara tenta de ciriiala, atunci cind rotile sunt virate intr-un anumit unghi. Se simte intr-un mod destul de evident, la viteze mici, ca exista undeva un fel de joc+zgomot cind apas/las  pedela de accelaratie si sunt cu volanul virat stinga sau dreapta, in unghiul respectiv. Adica atunci cind pun in sarcina rotile, respectiv tai gazul din pedala. Si la schimbarea treptelor se manifesta clanck-ul (tot in viraj), dupa ce debreiez.
Nu e tzacaneala specifica de planetara care bate, asa cum o stiu/stim. Ciudat. Cu rotile drepte totul ok, nu se aude nimic, nu clampane nimic, totul lin, frumos.
La viteze mari e diferit:  apar niste vuiete atunci cind virez volanul si la stinga si la dreapta; Aceste vuiete se manifesta numai cind merg cu viteza si numai cind accelerez. Zgomotul parca si creste in intensitate odata cu viteza si in plus se simt si niste usoare trepidatii in caroserie si-n volan (aleator).
S-a verificat cam tot ce tine de articulatii, totul pare ok, masina nu bate, nu scoate zgomote care ar proveni din articulatii, nici din tampoanele motorului sau cutiei de viteze. Rulmentii de sarcina ok. Telescoape OK, roti paraechilibrate si rasechilibrate, jante ok (astea din urma pentru trepidatii).

Unul dintre mecanicii la care am fost mi-a zis ca sunt capetele de planetara dinspre roata (ambele),  :-w altul nu mi-a dat acelasi verdict ferm, dar nici nu a negat ca nu ar putea fi din planetare, marseaza mai mult pe roti, dar eu exclud.  Sunt destul de 'comfuz' si desi simptomele ma duc cu gindul la planetare parca nu imi vine a crede ca pot pica asa usor si ambele deodata, la 103 mii km. Una, poate!... iar diagnosticul mi se pare neconcludent deocamdata. Trebuie 'sapat" in continuare.

Asadar, din descrierea lunga, amanuntita si evident plictisitoare (dar sper edificatoare), chiar as putea avea probleme cu planetarele? Capetele dinspre CV stiu ca pot da astfel de simptome ciudate, dar  si capetele dinspre roata pot? De ex din cauza lor (adica a capetelor din exterior) pot sa apara vibratii in volan/caroserie?  La modelul meu de masina, jocurile la planetare se pot verifica "la mina" la ambele capete daca axele nu sunt demontate de pe masina?  Cum as putea face asta?

Orice sfat, e de mare ajutor, as vrea sa merg cit mai aproape de adevar, nu sa ma apuc de schimbat piese la nimereala, ca deja mi se vehiculeaza de catre "meseriasi" si cutii de viteza, casete directie, ambreiaje, volante, etc :046:
« Ultima Modificare: Martie 02, 2015, 10:05:07 p.m. de Iorgovan »

* Susține forumul

Cumpără de la eMAG apăsând întâi acest buton

și astfel vei susține forumul.

Recomandăm și PCGarage, Fashion Days, Elefant.ro, CEL.ro, F64, evoMAG, Libris, Flanco, Anvelope-oferte.ro

De fiecare dată când dai mai întâi click pe unul din aceste linkuri de mai sus, iar abia mai apoi cumperi, ajuți forumul cu un mic comision care se întoarce în contul de afiliere pentru plata serviciilor care sunt necesare în a ține forumul online.

* Intra in cont / Log in

Bine ai venit, Vizitator. Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi. Ai omis cumva emailul de activare??

* Subiecte recente

Ford Ranger Raptor 2023 de judge
[Aprilie 17, 2026, 05:34:00 p.m.]

Pompa abs Skoda Octavia 1.4 Tsi de Andrei.ht
[Aprilie 15, 2026, 07:37:47 p.m.]

Diverse probleme clima,AC,ventilatie.. de FeriM
[Aprilie 15, 2026, 06:11:30 p.m.]

Verificare auto pentru concediu de vizitator
[Aprilie 15, 2026, 10:13:54 a.m.]

Schimb set complet Jante+anvelope 19'' Kodiaq cu set complet Jante 18'' similare de B y t e m a n
[Aprilie 08, 2026, 05:36:58 p.m.]

Mazda CX-30, frumoasa si rosie de Iulian M
[Aprilie 06, 2026, 12:50:32 a.m.]

* Mesaje recente

Re: Ford Ranger Raptor 2023 de judge
[Aprilie 17, 2026, 05:34:00 p.m.]

Re: Ford Ranger Raptor 2023 de james kilowatt
[Aprilie 17, 2026, 05:21:12 p.m.]

Re: Ford Ranger Raptor 2023 de judge
[Aprilie 17, 2026, 01:07:59 p.m.]

Pompa abs Skoda Octavia 1.4 Tsi de Andrei.ht
[Aprilie 15, 2026, 07:37:47 p.m.]