Am facut astazi TD cu Mazda 3 sedan 2.2 diesel cu 3000km la bord.
Varianta scurta: sotiei i-a placut Mazda 2 si mie Mazda 6
Masina de test a fost o Mazda 3 sedan, 2.2 diesel, cutie manuala si varianta de echipare Platinum (de top cu multe dotari). Ca si optionale, avea pachetul piele si scaunul de la sofer cu reglaj electric.
La TD am venit cu Octavia si dupa 5 minute m-am suit in Mazda si voi incerca sa compar cateva aspecte.
Ambreiajul se calca mai usor; volanul la fel, se invarte mai usor. Mi s-a parut putin ciudata directia la Mazda 3 la modul ca invarteam putin si masina parca se isi schimba directia mai mult decat as fi vrut eu; cand incercam sa repet operatiunea, avea un comportament normal. Poate am prins si o bucata de drum mai inclinata acolo si mi s-a parut mai ciudata directia. Jantele erau pe 18" si zgomotul de rulaj era foarte mare. Pedala de frana in schimb mi s-a parut mai tare pe Mazda 3. Cand am revenit pe Octavia am avut senzatia de "waw ce bine franeaza".
Pozitia la volan e ok doar ca pozitionarea cotierei mi se pare mult mai in spate si e greu sa ajungi sa iei ceva din cotiera. Ca si practicabilitate, este sub Octavia la spatii de depozitare inauntru: in portiere nu poti pune decat o sticla si atat; nu are buzunare.
Motorul nu-mi place. La plecarea de pe loc se transmit multe vibratii in pedale si se simte tremurat destul de puternic (sau na, tremurat normal pentru diesel), doar ca nu e atat de rafinat acest motor pe cat ziceau astia in review-uri. Cat despre acceleratie, trage suficient dar dupa 3000RPM mi se pare ca face doar galagie si senzatia de cuplu dispare. Am avut probleme cu balbaiala motorului cand schimbam intre treapta 1a si treapta a 2a; daca schimbam mai sus in treapta 1a, nu mai balbaiam motorul dar aveam parte de zgomot mai mare.
Ceasurile din bord nu-mi plac deloc: mi se par dintr-un plastic infect si deloc intuitive. Heads-up display-ul iarasi nu-mi place pentru ca e intr-o pozitie fixa si nu prea vedeam cum trebuie viteza. Frana de mana mi se pare prea sus pozitionata si nu-mi place cum se vede. A, si nici nu are guri de aerisire pentru pasagerii din spate.
Dupa ce m-am dat jos din masina, agentul de vanzari probabil a vazut dezamagirea pe fata mea. Au urmat ceva discutii si a plecat in test drive cu Octavia. A zis ca e posibil sa-mi zica luni un pret pentru Octavia daca e sa o dau la schimb + diferenta. A zis ca daca e sa o dau pe o Mazda 2, pretul pe Octavia e mai mic, va fi mai mare pentru Mazda 3 si mai mare pentru Mazda 6
Cat timp a fost el in test drive cu Octavia, mi-am pierdut ceva timp intr-o Mazda 6: imi place la nebunie. Toate minusurile observate pe Mazda 3 au disparut pe Mazda 6: are ceasuri normale, are guri de ventilatie pe spate, are frana de mana electrica si o consola centrala foarte mare si frumoasa. Exteriorul la Mazda 6 iarasi e deosebit.
Ca si pret, Mazda 6 e undeva la peste 35.000E (ce vreau eu, adica automata). E peste bugetul meu.
Bottom line: daca astia vindeau aici o Mazda 3 2.0 benzina (chiar daca ca si performante e sub 2.2diesel, macar e silentios) undeva la 21-22.000Euro (nu 27.000Euro cat e acest 2.2 diesel) mai era o treaba.
M-am suit si in Mazda 2 si e chiar o masina interesanta. Interiorul e asemanator cu Mazda 3 doar ca e mai mica. Sotia e innebunita dupa Mazda 2 acum
Eu acum astept sa-mi dea luni un pret pe masina. Ei mai au acolo masini SH si
asta mi-a atras atentia. (astia sunt atat dealeri Mazda cat si Skoda si Mercedes)
O singura poza am, cu botul de Mazda 6 in care mi-am petrecut 15 minute. E superb chiar si pe alb !