Forum discutii Skoda cu pareri, opinii, ajutor si intrebari legate de probleme si erori la masini Skoda

Autor Subiect: Siguranta inainte de toate (ABS,ASR,MSR.ESP,EBV,MBA)  (Citit de 166478 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline Barboo

• Doar inscris
  • Locaţia: Oradea
  • Mesaje postate: 1
  • MAI BINE TAC DACA NU AM HABAR
  • Auto: OCTAVIA 2 - 1.6TDI
Re: Siguranta inainte de toate (ABS,ASR,MSR.ESP,EBV,MBA)
« Răspuns #436 : Noiembrie 13, 2014, 03:46:20 p.m. »
Servus

Poate cineva sa-mi explice si mie ce inseamna MBA, am cautat si pe forum si pe google si nu am gasit.

Multumesc

Offline james kilowatt

• Expert
  • Locaţia: Europa
  • Mesaje postate: 2785
  • Auto: Mazda CX30 SkyX AT AWD
« Răspuns #435 : Aprilie 09, 2013, 11:48:24 p.m. »
Iuitam un mic amanunt: printr-o directiva Ue, incepand cu 2013 pw teritoriul Ue nu se mai potcomercializa masini noi fara Esp....

Probabil legiuitorul pleaca de la prezumtia ca soferii sunt tampiti si inconstienti. Si ce e si mai frustrant e ca statistic au dreptate.... altfel n-ar mai exista accidente.

Cam ca limita de viteza, desi imi displace profund, imi dau seama ca asa, luat global, e utila.... insa tot ma-nerveaza si tot absolut arbitrara e :D Si in plus modul in care e "aplicata" din boscheti e de-a dreptul contraproductiv.
« Ultima Modificare: Aprilie 09, 2013, 11:55:44 p.m. de james kilowatt »
Mazda CX-30 Rosie 2020
Skoda Superb 1.8 TSI 2010 - in Ilfov

Offline Andrei1980

• Gold member
  • Locaţia: Cluj-Napoca
  • Mesaje postate: 1792
  • Auto: Toyota Corolla 2.0 hibrida 140
« Răspuns #434 : Aprilie 09, 2013, 08:42:18 p.m. »
Fix asta am facut...(am renuntat la ESP in detrimentul motorului mai puternic). Pana la urma nu imi pare rau deocamdata.
Toyota Corolla TS - 2.0 196, Exclusive, MY2024
Ex: Seat Leon ST, Skoda Octavia 2FL 1.4 TSI

Offline vizitator

• Gold member
  • Locaţia: Bucharest
  • Mesaje postate: 4541
  • am avut cea mai ,,extraordinara'' masina: 1.2 TSI
« Răspuns #433 : Aprilie 09, 2013, 07:53:09 p.m. »
Iuitam un mic amanunt: printr-o directiva Ue, incepand cu 2013 pw teritoriul Ue nu se mai potcomercializa masini noi fara Esp....deci fie ca vrem, fie ca nu, el este inclus in pretul masinii si vom plati pt el pe viitor.
Cat despre mine, mai bine renuntam la esp si la alte ,,dotari inteligente" de pe masina si imi luam un motor mai puternic.
In frane si in femei sa nu ai incredere niciodata.

Offline Andrei1980

• Gold member
  • Locaţia: Cluj-Napoca
  • Mesaje postate: 1792
  • Auto: Toyota Corolla 2.0 hibrida 140
« Răspuns #432 : Aprilie 09, 2013, 05:40:55 p.m. »
Daca esti tot timpul cu capul pe umeri si esti atent la condus(si nu la alte-alte, orice numai la condus nu, cum fac foarte multi soferi din ziua de astazi) poti sa circuli mult si bine cu o masina fara ESP . Insa problema poate apare daca nu esti de vina deloc si totusi trebuie sa eviti ceva absolut  neprevazut. Atunci chiar te poate ajuta ESP.
In rest eu personal consider ca ESP este bun mai mult pentru soferii mai capabili, fiindca ei stiu sa reactioneze la un caz mai grav si intr-adevar sunt ajutati de ESP.
Pe cei habarnisti in ale soferiei mai mult le incurca, sau cum se intampla de multe ori, reactioneaza prea violent la ceva neprevazut si atunci deja nici macar ESP nu le mai ajuta.
Eu pot spune si bat in lemn ca inca nu am avut nevoie de ESP pe actuala masina (nu am, dar nu am ajuns in asemenea situatii sa fi trebuit), dar NU consider ca ar fi ceva inutil, as fi mult mai linistit pe un drum lung daca l-as avea. Dar macar asa sunt mult mai atent la drum in cazuri mai speciale, fiindca stiu ca daca se intampla ceva si pierd aderenta sunt numai eu si instictele si abilitatile mele, nimic altceva. Pana acum in 15 ani am scapat fara probleme, sper sa si ramana asa :082:
« Ultima Modificare: Aprilie 09, 2013, 05:43:29 p.m. de Andrei1980 »
Toyota Corolla TS - 2.0 196, Exclusive, MY2024
Ex: Seat Leon ST, Skoda Octavia 2FL 1.4 TSI

Offline manatolii

• Membru de baza
  • **
  • Locaţia: Bucuresti
  • Mesaje postate: 149
  • Membru SK
  • Auto: Octavia 1U 1.6
« Răspuns #431 : Aprilie 09, 2013, 04:48:09 p.m. »
de multe ori am impresia ca oamenii se bazeaza prea mult pe aceste cherstii electronice, adica domle am ESP nam treaba in curbe masina sta singura si cand ai dat de niste pietris intr-o curba ai plecat de pe carosabil . Si tot asa insa sa nu evitam faptul ca ABS-ul nu e de mare folos . Eu personal ce as vrea de la o masina  este sa aiba ABS pecare cam toate masinile din ziua de azi il au, nu cred ca mai sunt producatori care scot masini noi fara ABS si siferential autoblocabil care pentru Romania este foarte necesar . As vrea sa mai completezi cu o treaba(culmea) Loganu cu ABS frana mai prost decat cel fara.

Offline james kilowatt

• Expert
« Răspuns #430 : Aprilie 09, 2013, 04:11:16 p.m. »
Dragi antevorbitori,

In cele trei mesaje precedente ati discutat despre REACTII ale soferului, care intr-adevar sunt amplificate de sistemele mentionate. No objection, cum ar spune in latina marii filozofi greci.

Insa un sofer sigur se bazeaza doar intr-o foarte mica masura pe REACTII, si intr-o masura mult mai mare pe prevederea unei situatii periculoase (si nu ma refer aici la consultarea horoscopului). Iar la capitolul asta electronica nu are nimic de spus (inca). Chiar si cand conduci cu o masina gen Beetle clasic care are doar frane pe fata si alea pe tambur poti fi in deplina siguranta cu conditia sa fii prevazator.

Cu alte cuvinte, daca ai ajuns sa franezi la limita ABS-ului sau sa intre ESP-ul intr-o manevra de evitare, chiar si daca nu a fost vina ta, meriti sa iti tragi mental un sut in fund chiar daca manevra respectiva te-a scos din rahat. Insa ea a fost precedata de o perioada in care n-ai fost suficient de prevazator, si intamplator te-ai "trezit" la 1mm de limita... intamplator poate de partea ei buna.
Insa acccidentele nu se intampla "din senin" si nici obstacolele nu se teleporteaza in fata masinii ca in star trek, iar accidentele cu adevarat inevitabile sunt foarte foarte putine.

Repet, faca ai o masina avansata, poti merge in siguranta mai repede in aceeasi situatie decat cu beetle-ul de care spuneam, insa asta se incadreaza la performanta, nu la siguranta. Exista oameni care au facut milioane de km cu beetle fara o zgarietura si altii care s-au facut praf cu masini super avansate.

LE by A V A T A R:

Cu alte cuvinte, daca ai ajuns sa franezi la limita ABS-ului sau sa intre ESP-ul intr-o manevra de evitare, chiar si daca nu a fost vina ta, meriti sa iti tragi mental un sut in fund chiar daca manevra respectiva te-a scos din rahat.

Mi l-am tras la vremea respectiva, asa sa ma crezi
:P
« Ultima Modificare: Aprilie 09, 2013, 05:50:44 p.m. de A V A T A R »
Mazda CX-30 Rosie 2020

Offline A V A T A R

• "What makes you wise in life is not the success, it's when you go down and come back."
  • Moderator General
  • Locaţia: Beius
  • Mesaje postate: 16360
  • Orice iubesti...devii
  • Auto: Duster / MCV (1.6 16v)
« Răspuns #429 : Aprilie 09, 2013, 03:17:20 p.m. »
Siguranta tine in primul rand de sofer. ABS, ASR, ESP si PLM sunt apa de ploaie dpdv al sigurantei. Ele nu fac decat sa extinda limitele unei masini, insa decizia (constienta sau nu) de a le incalca apartine exclusiv soferului. Un dispozitiv electronic poate spori siguranta doar atunci cand te va impiedica sa iei decizii gresite.

Tovarase Sorin, eu nu am pe masini sistemul de siguranta PLM, cat ai platit pe el :)) ?

Sistemele mentionate aduc un plus de siguranta oricarui sofer: unul mai prost va fi ajutat mai mult, altul mai inconstient se va baza exclusiv pe ele si va ajunge intr-un pom injurandu-le iar unul bun va extinde limitele sale si ale masinii, stiind in acelasi timp cand depaseste masura si poate reveni oricand.

Acum evident ca soferul este creierul masinii si este firesc ca de el sa depinda orice decizie in momente critice, insa presupunand ca el actioneaza corect si din timp, acele sisteme siguranta il vor sprijini si-i vor salva poate si masina dintr-un eveniment neplacut. Lucru asta l-am incercat si eu acum multi ani si stiu ce vorbesc...am depasit limita odata si avertizarea a fost de bun augur. Acum stiu cat sa "trag" de sistemele de siguranta fara sa-mi pun in pericol integritatea fizica, mie sau masinii.
In fața unei minți tăcute, se preda întreg Universul...

Offline bogdanpiatra

• Gold member
  • Locaţia: Piatra Neamt, jud Neamt
  • Mesaje postate: 3198
  • Auto: Megane Sedan 1,33, ex O2FL1.2
« Răspuns #428 : Aprilie 09, 2013, 02:53:16 p.m. »
Pai un sofer fara instincte bune dar  abs si mba poate frana tot la fel de bine ca unul cu instincte bune dar cu supernova. Atunci inseamna ca acele dotari sunt bune! Sau poate nu-i asa?

Offline Limit

• Gold member
  • Locaţia: Slatina
  • Mesaje postate: 959
  • I like to drive
  • Auto: O2FL, 2.0TDI 175cp
« Răspuns #427 : Aprilie 09, 2013, 02:50:53 p.m. »
Sunt cazuri minore in care aceste sisteme au evitat accidente mult mai grave.
E placut sa stii ca poti face manevre evazive a unui obstacol si fundul masinii sa nu piarda aderenta.
Precum si in timpul franarii cand, datorita ABS-ului, putem face stanga-dreapta pentru a evita obstacolul si a ne strecura in golul unde nu stricam masina.
Aceste sisteme sunt upgrade-uri ale soferului din interior.

Sunt de acord ca totul depinde de noi la volan dar 80% din condus e sa te feresti de altii
Dimsport soft 175 cp

Offline james kilowatt

• Expert
« Răspuns #426 : Aprilie 09, 2013, 02:46:05 p.m. »
Dragi tovarasi,

As dori sa iau cuvantul in aceasta onorata adunare ca sa protestez oficial fata de titlul topicului. Acesta lasa de inteles ca siguranta ar fi afectata de prezenta sau absenta unor abrevieri, impresie absolut falsa si periculoasa.

Siguranta tine in primul rand de sofer. ABS, ASR, ESP si PLM sunt apa de ploaie dpdv al sigurantei. Ele nu fac decat sa extinda limitele unei masini, insa decizia (constienta sau nu) de a le incalca apartine exclusiv soferului. Un dispozitiv electronic poate spori siguranta doar atunci cand te va impiedica sa iei decizii gresite.

Draciile enumerate in titlul topicului pot contribui la performanta unei masini (sa mergi in siguranta cu viteze mai mari, sa franezi mai bine, etc), insa atata timp cat masinile vor avea limite ce pot fi incalcate singurul factor de siguranta ramane soferul.
Mazda CX-30 Rosie 2020

Offline bogdanpiatra

• Gold member
  • Locaţia: Piatra Neamt, jud Neamt
  • Mesaje postate: 3198
  • Auto: Megane Sedan 1,33, ex O2FL1.2
« Răspuns #425 : Aprilie 09, 2013, 02:34:28 p.m. »
bridgestone turanza sunt groaznice! Am pe ford fiesta si sunt plastic curat. Rup aderenta cu ele pe uscat de n-am taine!  Pe ploaie chiar periculoase. Si s-au intarit vizibil de la an la an!

Offline Memphis CZC

• Membru de baza
  • **
  • Mesaje postate: 284
  • Doar Inscris de ceva timp
  • Auto: Octavia RS 2.0 TFSI
« Răspuns #424 : Aprilie 09, 2013, 12:08:03 p.m. »
Daca nu-ti taie motorul la plecarile de pe loc si totusi pierzi aderenta, eu zic ca e o problema cu ASR-ul ori de soft ori altceva...nu numai cauciucurile sunt de vina.

Offline spawm

• Membru de baza
  • **
  • Mesaje postate: 335
  • Doar Inscris
  • Auto: Octavia 1.6 TDI CR
« Răspuns #423 : Aprilie 09, 2013, 12:00:55 p.m. »
Trebuie un soft mai complex si viteza mai mare de procesare. Se gasesc pe modele premium pe piata.
Cu timpul te obisnuiesti cu acceleratia :082:
Aha, deci e problema de soft. Nu-i problema de obisnuinta, eram doar nedumerit daca am eu o problema la masina mea. Dar inteleg ca n-am.

Offline Memphis CZC

• Membru de baza
  • **
  • Mesaje postate: 284
  • Doar Inscris de ceva timp
  • Auto: Octavia RS 2.0 TFSI
« Răspuns #422 : Aprilie 09, 2013, 11:44:27 a.m. »
Mie imi taie motorul la plecarile de pe loc daca simte ca pierde aderenta dar la viteze de peste 40-50 km/h nu-mi mai taie. Din acest motiv daca am cauciucuri de vara sub 7 grade sau de iarna peste 7 grade am mereu impresia ca se duce ambreiajul. In realitate patineaza cauciucurile dar fara absolut nici un zgomot.

* Susține forumul

Cumpără de la eMAG apăsând întâi acest buton

și astfel vei susține forumul.

Recomandăm și PCGarage, Fashion Days, Elefant.ro, CEL.ro, F64, evoMAG, Libris, Flanco, Anvelope-oferte.ro

De fiecare dată când dai mai întâi click pe unul din aceste linkuri de mai sus, iar abia mai apoi cumperi, ajuți forumul cu un mic comision care se întoarce în contul de afiliere pentru plata serviciilor care sunt necesare în a ține forumul online.

* Intra in cont / Log in

Bine ai venit, Vizitator. Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi. Ai omis cumva emailul de activare??

* Subiecte recente

Jurnal de bord: Volkswagen Golf variant 1.5 eTSI DSG7 150 CP moonstone grey de bogdanpiatra
[Iunie 20, 2026, 06:30:58 a.m.]

Turcaletul de vizitator
[Iunie 19, 2026, 12:51:17 p.m.]

Skoda superb 2.0 bss stop spate dreapta se tot arde de KIKI2810
[Iunie 18, 2026, 02:40:05 p.m.]

Skoda superb 2.0 bss merge infundat de KIKI2810
[Iunie 18, 2026, 02:37:19 p.m.]

Bucsa bascula pozitie montare de Zeno
[Iunie 18, 2026, 12:09:58 a.m.]

deschidere portbagaj din cheie de Kel_Sceptic
[Iunie 13, 2026, 09:24:26 a.m.]

* Mesaje recente