Forum discutii Skoda cu pareri, opinii, ajutor si intrebari legate de probleme si erori la masini Skoda

Autor Subiect: Repozitionare VOLAN  (Citit de 21085 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline pmhoria

• Membru de baza
  • **
  • Locaţia: Timisoara (Timis)
  • Mesaje postate: 232
R?spuns: Repozitionare VOLAN
« Răspuns #38 : Martie 20, 2008, 03:45:12 p.m. »
Pai nici drumurile nu sunt f drepte (in plan orizontal evident). In tarile civilizate exista o mica panta a.i apa de ploaie sa nu balteasca. De asta roata pe partea dreapta poate parea mai "incarcata". Oricum eu zic ca e mai bine sa te bucuri de masina, ca daca stai sa cauti, sigur o sa mai gasesti si alte chestii...  :D
G5 1.6 MPI 102 Bhp
Ex.Skoda Fabia Charme 1.2 HTP 64 Caluti

Offline Remi

• Expert
  • Locaţia: Bucuresti
  • Mesaje postate: 326
  • Auto: Octavia II, 1,6 MPI
« Răspuns #37 : Martie 20, 2008, 02:31:21 p.m. »
Da, daca incarcarea este identica pe cele doua axe fatza atunci clar ca e o mica problema la anvelopa.
Tin totusi cont de faptul ca pe partea stanga - ca pozitie in compartimetul motor este plasat grupul ambreiaj si de asemenea o imensa baterie de 72 Amperi Ora. Sigur, ambele pot fi considerate greutati relativ mici in comparatie cu greutatea totala a masinii care se distribuie aproximativ egal pe toate cele patru roti. Este deci probabil ca pneul din stanga fatza sa fie putin mai elastic, de unde si tendinta oarecum fireasca a masinii da a vira foarte usor la stanga (in cca 500 m se abate usor de la banda) atunci cand volanul este "drept inainte".
« Ultima Modificare: Martie 20, 2008, 09:56:21 p.m. de Remi »
Skoda Octavia II Elegance 1.6 MPI, 2008

Offline bogdanbran2002

• Membru de baza
  • **
  • Locaţia: bucuresti
  • Mesaje postate: 453
  • Auto: fabia2 1.4, 86 cp
« Răspuns #36 : Martie 20, 2008, 02:13:56 p.m. »
Remi poate e si din cauza cauciucului. Poate cauciucu' are vreo defectiune
skoda fabia 2 elegance 1.4, 16v, 86 cp, an 2008, BXW
B 02 BRZ

Offline Remi

• Expert
« Răspuns #35 : Martie 20, 2008, 02:04:42 p.m. »
Super tare raspunsul tau !!!
DA, m-am surprins si pe mine analizand microscopic cateodata. Oricum o fac destul de "mai in gluma mai in serios", nu fac o tragedie din ce constat, - cateodata fac haz de necaz ..., pur si simplu sunt super incantat de masina asta.
Cu compania, sunt putin blocat aici, nevasta e pe urmele mele, fimea de asemenea. Nu prea am loc de intors. Si in parcare cand coboram, am grija sa nu le lovesc cand pe una cand pe cealalta ... :)
Uite mi-ai dat o idee cu firul cu plumb ! Cred ca-l pot utiliza pentru a pune in evidenta planul vertical al rotilor .... :))

Revenind, este o mica diferenta de forma a pneului stang in comparatie cu cel drept, in zona de contact. Este foarte putin sesizabil si doar daca te uiti atent. Am sa incerc sa masor distanta intre marginea jantei si planul asfaltului. Am parcat pe sina de tramvai (perpendicular pe ea astfel incat rotile sa fie pe o suprafatza cat mai putin rugoasa, cat mai plana si cat mai orizontala. Va tin la curent !

Offline dodobird

• Membru de baza
  • **
  • Mesaje postate: 481
« Răspuns #34 : Martie 20, 2008, 01:44:41 p.m. »
Remi , banuiesc ca ai mereu la tine : micrometru, fir cu plumb, rigla, multimetru, balanta analitica, rigla, busola, etc  :D .
Nu mai analiza microscopic ! Bucura-te de frumoasa ta masinuta NU lasa o biata pietricica (aflata intaplator sub roata ta) sa-ti strice bucuria !
Arunca aparatele de masura , ia o fata frumoasa cu tine si savureaza masinuta si compania.
 :082:

Dacia 1310 1,6 8V + Octavia Tour 1,8 20V-T

Offline A V A T A R

• "What makes you wise in life is not the success, it's when you go down and come back."
  • Moderator General
  • Locaţia: Beius
  • Mesaje postate: 16360
  • Orice iubesti...devii
  • Auto: Duster / MCV (1.6 16v)
« Răspuns #33 : Martie 20, 2008, 11:05:50 a.m. »
Terenul era perfect plan?  ;)
In fața unei minți tăcute, se preda întreg Universul...

Offline Remi

• Expert
« Răspuns #32 : Martie 20, 2008, 10:09:38 a.m. »
Am "reusit" sa verific presiunea in pneuri. Am gasit 2,2 pe fatza si 2,4 pe spate.
Le-am lasat asa. Uitandu-ma mai atent am constatat ca, desi presiunea este egala, roata din stanga fatza are o burticica mai mare decat cea din dreapta (pe fatza) - parca e putin mai lasata asa da impresia. Cele de pe spate par identice. E posibil sa fie masina mai grea pe stanga fata si sa se "vada" lucru asta in forma pneului in zona de contact cu asfaltul ? Daca este asa, ce solutie recomandati. Cred ca ideal este sa fie identica raza in puctul de rulare pe stanga si dreapta ...

Offline florin

• Gold member
  • Mesaje postate: 704
« Răspuns #31 : Martie 15, 2008, 10:47:37 p.m. »
nu l-au dat jos, l-au pus in pozitia corecta si au aranjat rotile
"If your pictures aren't good enough, you're not close enough.”  - Robert Capa
Skoda Octavia 2 Combi 2.0 FSI 4*4

Offline L U C I

• Expert
  • Locaţia: Braila
  • Mesaje postate: 2264
  • trolez
  • Auto: bmw 525d
« Răspuns #30 : Martie 15, 2008, 10:23:40 p.m. »
Pai asta se regleaza din geometria rotilor. La jumatatea cursei (cremalierei) volanul trebuie sa stea drept. Dupa caz se regleaza rotile, sau volanul. Tie ti-au dat volanul jos?

Offline florin

• Gold member
  • Mesaje postate: 704
« Răspuns #29 : Martie 15, 2008, 10:12:10 p.m. »
dodobird , se intampla sa fie volanul stramb, a mea il avea asa, Doru poate sa confirme. nu e gaura in cer, eu ma obisnuisem deja, dar ca idee vrei sa il ai perfect :)

iar Luci, il aveam stramb cand rotile erau pe directie perfect inainte si am cerut expres la service sa il aranjeze corect si sa aranjeze rotile in asa fel incat sa fie drepte cand volanul era drept
"If your pictures aren't good enough, you're not close enough.”  - Robert Capa
Skoda Octavia 2 Combi 2.0 FSI 4*4

Offline L U C I

• Expert
  • Locaţia: Braila
  • Mesaje postate: 2264
  • trolez
  • Auto: bmw 525d
« Răspuns #28 : Martie 15, 2008, 10:10:03 p.m. »
Nu crred ca are nimic de-aface echilibrarea rotilor cu geometria. pe langa capetele de bara se mai umbla si la punte daca este cazul, sau la bratele independente de pe spate. De la o proasta echilibrare a rotilor nu are cum sa stea volanul stramb.

Offline Remi

• Expert
« Răspuns #27 : Martie 15, 2008, 08:03:09 p.m. »
Da, evident, problema este infima, e doar o chestie de idee, nu deranjeaza deloc. Dar sti cum este, cand dai o gramada de bani pe o masina, vrei sa fie perfecta - sigur NU se poate ! Dar totusi vrei ..., cel putin te gandesti ca ar putea fi, si incerci sa o faci sa fie. Chiar nu e o problema, mai ales ca diferenta, in urma calculelor facute este sub 1 dintzisor.
De condus, conduc din 1991, in medie cca 10.000 pe an. Nu foarte mult si de cele mai multe ori pe masini ce aveau volanul chiar stramb bine .... :) !
Asa este, echilibrarea se face dinamic insa geometria static (asa am a avut in tentia sa se inteleaga si din cele spuse mai devreme) - de aici a reiesit si nedumerirea mea relativa la punerea in evidenta sau raportarea la inexactitati specific dinamice printr-un procedeu static (asa cum este refacerea geometriei). Cu alte cuvinte (sau mai simplu exprimat) chiar daca directia este influentata negativ de echilibrarea necorespunzatoare a rotilor - parametru dinamic (si chiar este !), cum pot sa tin cont de aceasta "informatie" in timpul unui proces absolut static ?!?
Poate cineva ce lucreaza intr-un service dotat cu un astfel de stand, ne poate explica mai multe ...
« Ultima Modificare: Martie 15, 2008, 08:04:59 p.m. de Remi »

Offline dodobird

• Membru de baza
  • **
« Răspuns #26 : Martie 15, 2008, 07:09:27 p.m. »
Echilibarea se face dinamic si nu static (dispozitiv special) fiind singurul reglaj necesar in regim dinamic. Geometria se face static (si este suficient). Notiunea de "fix" este relativa. O groapa luata "serios" "defixeza" :)) . Ideea mea era : esti sigur ca e volanul mai stramb ? Cum determini ca rotile sunt "drepte" pe directia de deplasare in directa corelatie cu o eroare de 1-2 dintisori la pozitia volanului ?
De cat timp conduci (daca nu sunt indiscret?) , cred ca iti faci probleme inutile, nu de alta.

Offline Remi

• Expert
« Răspuns #25 : Martie 15, 2008, 06:26:40 p.m. »
Da, pare corecta explicatia. Insa, ce oare se modifica la refacerea geometriei ?
Din cate stiu, se actioneaza numai asupra capetelor de la directie. Deci o singura variabila, restul de unghiuri sunt constructive si fixe in acelasi timp, cu exceptia masinilor la care inca se mai folosesc pivoti reglabili ... daca or mai exista(nu pentru compensarea uzurii cum se facea odata prin Ro) ...
In concluzie, tot ce tine de echilibrarea dinamica a rotii (fie el cu sau fara janta/anvelopa) este pus in evidenta in regim dinamic, deci nicidecum pe standul de directie unde toate reglajele (daca putem vorbi de toate - cand este vorba de unul singur ...) se fac in regim static.
Probabil ca pe un stand de directie performant pot pune in evidentza paralelismul intre planele rotilor fata/spate stanga/dreapta si alte combinatii ..., insa intreb, cum pot modifica de aceste unghiuri cand din constructie ele sunt fixe ?, singurul posibil de modificat fiind cel influentat de lungimile segmentelor de directie.
Tot nu sunt lamurit ...

Multumesc.

Offline dodobird

• Membru de baza
  • **
« Răspuns #24 : Martie 15, 2008, 05:04:07 p.m. »
Daca rotile de vara/iarana sunt pe jenti separate , si ambele seturi au geometrii gresite , nu e normal ?
Stii ce numim noi "geometrie" ? Este reglarea rotilor atat in plan vertical (perpendiculare pe pamant) cat si in plan sa zicem transversal lungimii masinii (respectiv rotile din fata trebie sa fie perfect paralele intre ele si  in acelasi timp tot paralele cu cele din spate). Acest lucru se face functie de ANSAMBULUL ROATA - JANTA care trebuie in prealabil Echilibrat ! (rotatia in jurul propriei axe nu trebuie sa produca vibratii - forte de smulgere laterale- respectiv montarea acelor plumbi pe janta). Cauciucurile moderne prin turnare compenseaza teoretic Valva, cu conditia ca aceasta din urma sa fie totusi montata in dreptul semnelor fabricantului (de obicei intre cele 2 puncte pe laterala cauciucului - dar ca un facut nici un mecanic nu le pune asa  =)) ). Janta ar trebui sa fie din fabrica perfect echilibrata. Dar cum nimic nu poate fi perfect, e bine sa echilibram si geometrizam trenul de rulare.
Apropos, esti sigur ca rotile sunt drepte cand volanul sta asa cum zici tu putin in lateral ?
Uita-te la roata din dreapta sa fie paralela cu cea din spate (pe aceesi parte sa zicem stanga)  apoi uita-te la roata din stanga fata sa fie paralel cu stanga spate (este ca nu sunt? ) Cum vine asta ?

* Susține forumul

Cumpără de la eMAG apăsând întâi acest buton

și astfel vei susține forumul.

Recomandăm și PCGarage, Fashion Days, Elefant.ro, CEL.ro, F64, evoMAG, Libris, Flanco, Anvelope-oferte.ro

De fiecare dată când dai mai întâi click pe unul din aceste linkuri de mai sus, iar abia mai apoi cumperi, ajuți forumul cu un mic comision care se întoarce în contul de afiliere pentru plata serviciilor care sunt necesare în a ține forumul online.

* Intra in cont / Log in

Bine ai venit, Vizitator. Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi. Ai omis cumva emailul de activare??

* Subiecte recente

A apărut o eroare!

Call to undefined function ssi_recentTopics()