Forum discutii Skoda cu pareri, opinii, ajutor si intrebari legate de probleme si erori la masini Skoda

Autor Subiect: Cutie manuala vs. cutie automata  (Citit de 149357 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline oaspetele

• Membru de baza
  • **
  • Locaţia: Bistrita
  • Mesaje postate: 343
  • Auto: SUPERB 2.0TDI 125KW
Re: Cutie manuala vs. cutie automata
« Răspuns #323 : Mai 20, 2012, 02:13:53 p.m. »
Citat
Eu nu consider ca "imi place" sau "nu imi place" pot fi considerate argumente, daca cineva incearca sa se decida citind topicul si gaseste doar atat, nu primeste nici un ajutor de fapt.

Aici ai dreptate.
Dar am impresia ca discutia a migrat in alta zona, cea a preferintelor personale.
VW Golf VI 1.6MPI Trendline
Skoda Superb Combi Elegance 2.0TDI 125KW

Offline ff_2004_06

• Moderator
  • Locaţia: Iasi
  • Mesaje postate: 2281
  • ...
  • Auto: Fosta: O2 DSG 1.9 TDI
« Răspuns #322 : Mai 20, 2012, 02:11:42 p.m. »
De aceea am scris ca "mie mi s-a parut".
Alt argument obiectiv ar fi uzura accentuata a franelor care tot in categoria costurilor intra.
Ca frana de motor nu e sau e slaba la DSG, asta nu il pot accepta ca si argument atat timp cat folosesc frana de motor des si functioneaza.
Eu nu consider ca "imi place" sau "nu imi place" pot fi considerate argumente, daca cineva incearca sa se decida citind topicul si gaseste doar atat, nu primeste nici un ajutor de fapt.
Sa incercam sa ramanem obiectivi si la subiect.
Ex: 2008 O2 1.9 TDI DSG6

Offline oaspetele

• Membru de baza
  • **
« Răspuns #321 : Mai 20, 2012, 02:07:14 p.m. »
 @-)
Unde s-a concluzionat ca argumentul principal e cresterea costurilor de achizitie si intretinere ??
Din ce am vazut pe aici, s-a vorbit de niste faze cu frana de motor, preponderent.
Si de usurinta in exploatare, pe partea cealalta.

Nu ca partea financiara nu ar fi un argument. Si inca unul destul de solid. Dar pe care mie nu-mi place sa-l comentez.

Argumentul principal ar trebuie sa fie imi place sau nu-mi place. MIE.
Neavand onoarea sa conduc o masina cu dsg (judge inca e invitat pe la Bistrita, desi e un pic suparat :)) , n-am dat verdicte.

La fel si in versusul dizal/benzina. Puteti veni cu mii de calcule in care sa-mi demonstrati ca nu renteaza sub 15-20 000 km. Ma doare la patina. Si in cazul asta am condus si benzinare.

Apropo, va place Nissan GT-R ??

Offline ff_2004_06

• Moderator
  • ...
« Răspuns #320 : Mai 20, 2012, 02:00:38 p.m. »
Aceste cuvinte ne doare.
Daca nu-mi place un lucru, apoi ala e fix datul cu parerea pe banii altora.
Acest versus se vrea un topic in care sa se aduca argumente pro si contra cutiilor automate si manuale (cum "imi place" sau "nu-mi place" nu sunt). Un sondaj ar fi suficient pentru a afla cui ii place si cui nu ii place ceva.
Mie mi s-a parut ca s-a concluzionat destul de clar care e argumentul principal (cresterea costurilor de achizitie si intretinere) contra DSG inainte sa se reia discutia in primavara asta.

Offline razraz

• Membru de baza
  • **
  • Locaţia: Bucuresti
  • Mesaje postate: 395
  • Auto: VW GOLF 5 - 2008
« Răspuns #319 : Mai 20, 2012, 12:49:41 p.m. »
Votez pentru cutie Automata.

Desi nu am avut nici o masina pana acum cu cutie automata, deoarece nu mi-am permis financiar, am avut ocazia sa conduc cateva luni, 10.000km, o astfel de masina atat in oras cat mai ales in afara (5000 de km in strainatate) si sunt foarte placut surprins de cum se comporta masina si mai ales cutia.

La urmatoarea masina, daca imi permit, clar o voi cumpara cu o cutie automata.

Offline james kilowatt

• Expert
  • Locaţia: Europa
  • Mesaje postate: 2784
  • Auto: Mazda CX30 SkyX AT AWD
« Răspuns #318 : Mai 20, 2012, 10:23:42 a.m. »
@Judge
Te enervezi pentru ca probabil iti inchipui ca cineva e sensibil la argumente si la logica atunci cand e vorba de masini. E o ipoteza gresita, si daca iei prea in serios discutia ajungi la fibrilatii.
In aceeasi ordine de idei, crezi ca vei putea convinge un dieselar orbit de niste valori de cuplu la flansa si de consum pe hartie ca vreun benzinar ar putea fi cea mai buna alegere?  N-ai face decat sa intri in alte polemici interminabile pe care daca le iei in serios ajungi la argumente legate de mama si alte rubedenii.

Alt exemplu? Androizi vs IPhone :D Canon vs Nikon. Etc, etc.

La masini, la gagici, la politica, fiecare dintre noi ne pricepem cel ma bine si suntem detinatorii adevarului absolut.
Mazda CX-30 Rosie 2020
Skoda Superb 1.8 TSI 2010 - in Ilfov

Offline oaspetele

• Membru de baza
  • **
« Răspuns #317 : Mai 20, 2012, 08:21:52 a.m. »

Eu pot sa accept ca sunt oameni carora nu li se potriveste DSG-ul insa tu nu esti unul dintre ei. Tu nu ai motive obiective sa nu alegi DSG sau nu vrei sa recunosti motivul.
Aceste cuvinte ne doare.
Daca nu-mi place un lucru, apoi ala e fix datul cu parerea pe banii altora.

Offline judge

• Gold member
  • Mesaje postate: 1178
  • Auto: Utilaje agricole
« Răspuns #316 : Mai 20, 2012, 08:01:40 a.m. »
Completare (intrucat m-am enervat groaznic): (...) care face afirmatii neechivoce, dar are audacitatea de a clama ca tot el a fost inteles gresit (...).

P.S. Ma mai gandesc si revin.

Offline judge

• Gold member
  • Mesaje postate: 1178
  • Auto: Utilaje agricole
« Răspuns #315 : Mai 20, 2012, 07:41:12 a.m. »
Ma intreb: vine cineva care posteaza consumuri de 4%, care merge cu viteze de 100 kmh si face depasiri, pe autostrada, presupun, cu maxime de 120 kmh (sub viteza legala), care conduce un motor de sub 100 cp, care nu face diferenta intre o automata clasica si DSG, care nu intelege ca un DSG poate fi condus in mod manual, care nu face decat sa jigneasca pe ultimele pagini (violenta, chiar verbala, fiind ultimul refugiu al incompetentilor), care in afara de ceea ce a citit pe net nu poate oferi o parere obiectiva despre DSG, care de fapt nu are DSG, si i se permite sa afirme (si nu vorbesc aici nici macar despre faptul ca DSG e proasta sau nu) ca DSG e pentru pensionari si mai ales pentru cei care nu conduc sportiv?!

Vreau cea mai mica dovada ca cel care face afirmatia asta stie ce inseamna condus sportiv. Vreau macar o poza, nu film, cu masina in 6500 rpm in treapta a doua. Vreau un consum groaznic pus in aria dedicata si macar o poza cu o viteza medie decenta. Vreau o poza cu macar 150 kmh in pasaj la Unirii.

Iacata un exemplu real de problema legata de DSG pe care cei care vorbesc din auzite nu au de unde sa o stie: turatie de cruise intr-o viteza mare (5 sau 6), faci kickdown (pentru cei care vorbesc din auzite atat despre cutii pe care nu le au cat si despre mersul sportiv, asta inseamna sa apesi pedala galagioasa pana la fund si apoi mai departe pana cand face clank), si in acelasi timp o pui in S.

Troaca mi-a facut de 2 ori figuri la treaba asta, s-a turat motorul, dar nu a luat-o din loc imediat, apoi dupa cateva secunde a demarat extrem de sportiv (pentru cei care nu inteleg ce inseamna sportiv, este echivalentul unei bate de baseball peste ceafa).

Ma pot gandi la 3 explicatii: (i) probleme la DSG (fie soft, fie deja uzura indusa de modul sportiv de a conduce - pentru explicatii privind semnificatia cuvantului, vezi mai sus sau www.google.com); (ii) combinatie nefericita de manevre concomitente (kickdown plus mutat din D in S); sau (iii) turbo lag-ul troacei mele (pentru a intelege ce e turbo lag-ul, trebuie sa stii ce inseamna condus sportiv

Asta ar trebui sa discutam aici, nu pareri subiective. Reiterez si eu rugamintea de a inchide topicul. Omul chiar nu stie despre ce vorbeste.

/offtopic: au si manualele avantaje. Ne-am reparat ieri masina cu 0.5l de lichid de frana (dupa cum am banuit, pierdusem circuitul hidraulic de la ambreiaj), si azi intram in trial. Cetateni ai Iasului, haideti deci in Era Park.
« Ultima Modificare: Mai 20, 2012, 07:43:02 a.m. de judge »

Offline zsoltf

• Junior
  • *
  • Locaţia: Cluj-Napoca
  • Mesaje postate: 47
  • Doar Inscris
  • Auto: Octavia 2 FL 1.4 TSI
« Răspuns #314 : Mai 20, 2012, 07:23:20 a.m. »
Perfect de acord cu daniel7472!  :082:
Octavia 2 FL 1.4 TSI  an fab:2012

Offline FabiaTDI

• Junior
  • *
  • Locaţia: Brasov
  • Mesaje postate: 73
  • In love with my Fabia
  • Auto: Fabia- 1.4 TDI
« Răspuns #313 : Mai 20, 2012, 03:44:49 a.m. »

Amice... habar nu ai ce vorbesti. Daca nu stii ce spui macar citeste si tu pe net despre ceea ce vorbesti, nu din imaginatie si din experienta probabila pe Dacia. Stiu ce e aia frana de motor, stiu si harta de functionare a motorului diesel la majoritatea motoarelor vw.

Pana la urma si Dacia este tot o masina, se poate face si la aia frana de motor... atotstiutorule :)

Acum daca ai bunavointa sa explici lumii ce inseamna urmatoarele, ar fi perfect. Daca te poticnesti, poti reformula spunand ca de fapt ai vrut sa zici cu totul altceva.
Here we go:

fizica de la fabia nu se aplica la masinile cu EDL+MSR asa cum am eu. In cazul franei de motor ECU mareste cantitatea injectata (la mine motorina) pentru a compensa frana de motor si implicit fortele din lantul cinematic de tractiune. Asa ca frana de motor e fix pix pt ca motorul se tureaza singur sa u rupa ceva pe acolo.
Nu ma lua drept Gica Contra vb numai din ce am condus si ce stiu sigur.
PS. Cea mai eficienta franare de urgenta este cu motorul decuplat. Multe posturi sunt pareri sau cum ar crede fiecare.

Ori ai in cap prea multe informatii pe care nu stii cum sa le asezi, ori crezi ca si aici merge zicala precum un cui pe cui se scoate. Adica motorul se tureaza ca sa anihileze turatia?!

Nu contest ca cele spuse de tine nu sunt si adevarate, dar atunci cand iti vei termina dizertatia si ne vei asasina cu aceleasi informatii pe langa subiect(probabil doar din dorinta de a ne arata ca gugaleala face minuni) reciteste urmatorul lucru:
-in cazul franei de motor, rotile vor pune in miscare planetarele care la randul lor vor angrena cutia de viteze. Cutia de viteze va pune apoi in miscare arborele cotit si in cele din urma pistoanele. De aici si turatia ridicata, nu ca i-ar da ECU nush cat combustibil. I-o da, dar doar atunci cand turatia ajunge undeva pe la 1500 RPM, ca sa nu-ti moara motorul.
Nu stiu ce masini ai condus tu, dar daca vei sustine in continuare ca frana de motor este fix pix si nu opreste masina, inseamna ca ori esti Gica Contra, ori esti afon.
My two cents.

Offline murillo

• Gold member
  • Mesaje postate: 598
  • Auto: O2 2.0 TDI
« Răspuns #312 : Mai 19, 2012, 09:37:00 p.m. »
Frati romani, eu propun inchiderea topicului. Cel putin ultimele 10 pagini nu au adus nimic util discutiei si probabil ca nu o vor face nici urmatoarele 50. O dam in barci rau de tot, pe principiul "am zis o aberatie la inceput si acum ma tin de ea pana la capat", cam asa vad eu multe posturi pe aici.  :-B
Octavia 2 Combi 2.0 TDI BMM 140 HP DPF DSG Elegance

Offline L U C I

• Expert
  • Locaţia: Braila
  • Mesaje postate: 2264
  • trolez
  • Auto: bmw 525d
« Răspuns #311 : Mai 19, 2012, 08:00:10 p.m. »

Amice, in conditiile alea motorul se tureaza din cauza pinionului din cutia de viteze, nu ca vrea nush ce calculator!
Cred ca de fapt nu ne exprimam cum trebuie, denumirea de frana de motor ar trebui schimbata in frana de cutie :))
Aceeasi fizica se aplica la orice draga colegule, ea nu stie ca este vorba de o bicicleta, de fabia sau alta marca de autoturism cu mai multa sau mai putina electronica. Hai sa gandim putin inainte de a vorbi, dar si inainte de a cadea in derizoriu.

Amice... habar nu ai ce vorbesti. Daca nu stii ce spui macar citeste si tu pe net despre ceea ce vorbesti, nu din imaginatie si din experienta probabila pe Dacia. Stiu ce e aia frana de motor, stiu si harta de functionare a motorului diesel la majoritatea motoarelor vw.

si pentru cultura ta (care in materie de cutii de viteze tind sa cred ca este cam cat postul meu) cutia de vitreze DSG este o cutie mecanica pe care o poti "sparge in modul" manual prin selectarea gresita a vitezelor.

Offline ff_2004_06

• Moderator
  • ...
« Răspuns #310 : Mai 19, 2012, 07:58:58 p.m. »

Daca glumele si posturile mele sunt prea destepte pentru tine, iti recomand alta arie unde poti posta inteligent despre cum uimesti depasind pe toata lumea =)) Imi pare rau, dar nu are cum sa nu ma amuze...
 Atata timp cat am senzatia ca glumesti sau ne iei drept cei care trebuie sa inghita orice, vei avea raspunsuri pe masura. Tocmai pentru ca nu ne cunoastem, nu trebuie sa ne vinzi toate gogosile.

Daca ti s-a cerut sa nu mai glumesti cu un anumit user, singurul lucru de bun simt pe care poti sa il faci este sa nu continui.

...
O cutie automata este mai buna si foarte folositoare atunci cand folosesti masina preponderent intr-un mediu aglomerat.
...
De acord.

...
Este misto daca ai peste 50 de ani si nu te grabesti niciodata.
...

Aici gresesti enorm. Inca o data te invit la un test drive daca ajungi prin Iasi ca sa iti faci o idee cat de mult gresesti.
...
Cutia manuala este mai buna pentru ca este mai fiabila.
...
Daca fiabil = bun, atunci da. :)
...
Este mai ieftina la intretinere.
...
Corect. Cum ziceam, orice plus de confort costa. Ajungem din nou la principalul motiv pentru care unii nu "agreeaza" DSG-ul.  ;)
Iti da mai multa libertate  si posibilitatea sa conduci sportiv in comparatie cu automata. Nu imi da senzatia ca masina m-ar conduce pe mine si nu eu pe ea :)
Din nou ma convingi ca ori nu ai condus masina cu DSG ori nu ai stiut sa o folosesti. Nu sunt singurul care conduce sportiv cu DSG-ul aici pe forum si te asigur in "S" (dar nu numai) se poate conduce foarte sportiv. Ultima fraza din pacate dovedeste ca inca nu ai inteles ce se discuta aici.
Eu pot sa accept ca sunt oameni carora nu li se potriveste DSG-ul insa tu nu esti unul dintre ei. Tu nu ai motive obiective sa nu alegi DSG sau nu vrei sa recunosti motivul.

Offline FabiaTDI

• Junior
  • *
  • Locaţia: Brasov
  • Mesaje postate: 73
  • In love with my Fabia
  • Auto: Fabia- 1.4 TDI
« Răspuns #309 : Mai 19, 2012, 05:22:43 p.m. »
Nu ne cunoastem si datorita acestui lucru tine-ti glumele destepte (la fel de destepte ca si majoritatea posturiilor tale de altfel) pentru tine.

Daca glumele si posturile mele sunt prea destepte pentru tine, iti recomand alta arie unde poti posta inteligent despre cum uimesti depasind pe toata lumea =)) Imi pare rau, dar nu are cum sa nu ma amuze...
 Atata timp cat am senzatia ca glumesti sau ne iei drept cei care trebuie sa inghita orice, vei avea raspunsuri pe masura. Tocmai pentru ca nu ne cunoastem, nu trebuie sa ne vinzi toate gogosile.

fizica de la fabia nu se aplica la masinile cu EDL+MSR asa cum am eu. In cazul franei de motor ECU mareste cantitatea injectata (la mine motorina) pentru a compensa frana de motor si implicit fortele din lantul cinematic de tractiune. Asa ca frana de motor e fix pix pt ca motorul se tureaza singur sa u rupa ceva pe acolo.
Nu ma lua drept Gica Contra vb numai din ce am condus si ce stiu sigur.
PS. Cea mai eficienta franare de urgenta este cu motorul decuplat. Multe posturi sunt pareri sau cum ar crede fiecare.

Cum mama lui proces verbal se tureaza singur ca sa nu rupa ceva pe acolo???? Daca ai putut spune asa ceva, mai ramane sa ne spui ca in frana de motor masina se va deplasa mai repede din cauza ca se tureaza singur? =)) El s-ar deplasa mai repede saracul, ca doar are sa zicem 4000 rpm, dar nu-i permite cutia de viteze!
Poate ne dai exemplu si CE anume sa nu se rupa!? Amice, in conditiile alea motorul se tureaza din cauza pinionului din cutia de viteze, nu ca vrea nush ce calculator!
Cred ca de fapt nu ne exprimam cum trebuie, denumirea de frana de motor ar trebui schimbata in frana de cutie :))
Aceeasi fizica se aplica la orice draga colegule, ea nu stie ca este vorba de o bicicleta, de fabia sau alta marca de autoturism cu mai multa sau mai putina electronica. Hai sa gandim putin inainte de a vorbi, dar si inainte de a cadea in derizoriu.

Revenind la ideea topicului, daca trebuie sa le pun in balanta, repet ptr cei care nu au inteles pana acum ca nu doresc a exprima pareri universal valabile, ci doar un punct de vedere personal:
O cutie automata este mai buna si foarte folositoare atunci cand folosesti masina preponderent intr-un mediu aglomerat. Este misto daca ai peste 50 de ani si nu te grabesti niciodata.

Cutia manuala este mai buna pentru ca este mai fiabila. Este mai ieftina la intretinere. Este mai usor de reparat. Iti da mai multa libertate  si posibilitatea sa conduci sportiv in comparatie cu automata. Nu imi da senzatia ca masina m-ar conduce pe mine si nu eu pe ea :)
« Ultima Modificare: Mai 19, 2012, 05:51:28 p.m. de FabiaTDI »

* Susține forumul

Cumpără de la eMAG apăsând întâi acest buton

și astfel vei susține forumul.

Recomandăm și PCGarage, Fashion Days, Elefant.ro, CEL.ro, F64, evoMAG, Libris, Flanco, Anvelope-oferte.ro

De fiecare dată când dai mai întâi click pe unul din aceste linkuri de mai sus, iar abia mai apoi cumperi, ajuți forumul cu un mic comision care se întoarce în contul de afiliere pentru plata serviciilor care sunt necesare în a ține forumul online.

* Intra in cont / Log in

Bine ai venit, Vizitator. Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi. Ai omis cumva emailul de activare??

* Subiecte recente

please help de M i c u t z u
[Aprilie 20, 2026, 05:58:28 p.m.]

Ford Ranger Raptor 2023 de vizitator
[Aprilie 20, 2026, 09:58:59 a.m.]

Pompa abs Skoda Octavia 1.4 Tsi de Andrei.ht
[Aprilie 15, 2026, 07:37:47 p.m.]

Diverse probleme clima,AC,ventilatie.. de FeriM
[Aprilie 15, 2026, 06:11:30 p.m.]

Verificare auto pentru concediu de vizitator
[Aprilie 15, 2026, 10:13:54 a.m.]

Schimb set complet Jante+anvelope 19'' Kodiaq cu set complet Jante 18'' similare de B y t e m a n
[Aprilie 08, 2026, 05:36:58 p.m.]

* Mesaje recente

Re: please help de M i c u t z u
[Aprilie 20, 2026, 05:58:28 p.m.]

Re: please help de vizitator
[Aprilie 20, 2026, 03:20:35 p.m.]

please help de castelan
[Aprilie 20, 2026, 02:13:48 p.m.]

Re: Ford Ranger Raptor 2023 de vizitator
[Aprilie 20, 2026, 09:58:59 a.m.]

Re: Ford Ranger Raptor 2023 de judge
[Aprilie 17, 2026, 05:34:00 p.m.]