Forum discutii Skoda cu pareri, opinii, ajutor si intrebari legate de probleme si erori la masini Skoda

Autor Subiect: Cutie manuala vs. cutie automata  (Citit de 149358 ori)

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Offline judge

• Gold member
  • Locaţia: Bucuresti
  • Mesaje postate: 1178
  • Auto: Utilaje agricole
Re: Cutie manuala vs. cutie automata
« Răspuns #338 : Mai 29, 2012, 09:43:39 p.m. »
Ai inteles gresit. Eu am spus ca nu exista frana de motor in regim normal (D). Apoi am spus ca intr-adevar poti face frana de motor prin mutarea in treapta relevanta, cum de altfel ai afirmat si tu.

LE: acelasi comentariu si pentru Corin.

Offline Admin

• Life is tough. Great!
  • Administrator
  • Locaţia: 47°47'24''N 22°53'24''E
  • Mesaje postate: 2603
  • Waste Allocation Load Lifter - Earth Class
« Răspuns #337 : Mai 29, 2012, 09:36:39 p.m. »
Domnilor, cutia mea actuala e din 1996, deci nu e tocmai de ultima generatie. Are clasicele 1-2-3-D si e cuplata la 1.9TDI H1. La coborare in panta treptele 1,2,3 produc frana de motor destul de pronuntata, mai ales daca se vine in viteza.
La fel facea si cutia automata de pe Vitara, putin si mai veche, cu doar 3 trepte, doar ca era si mai pronuntata frana de motor.
Argumentele ca la cutiile automate mai vechi nu exista frana de motor sunt pure inventii.

Offline james kilowatt

• Expert
  • Locaţia: Europa
  • Mesaje postate: 2784
  • Auto: Mazda CX30 SkyX AT AWD
« Răspuns #336 : Mai 29, 2012, 09:23:22 p.m. »
Si totusi afirmatia lui Judge e 100% adevarata :) In sporturile auto in general se franeaza degresiv si mult prea dur ca sa foloseasca la ceva frana de motor.
Frana de motor e buna in coborarile lungi, nu la franare punctuala (si violenta). Si mai foloseste si la ecomarathon :D
Mazda CX-30 Rosie 2020
Skoda Superb 1.8 TSI 2010 - in Ilfov

Offline corin

• Moderator General
  • Locaţia: MS
  • Mesaje postate: 436
  • Per aspera ad astra
  • Auto: TOUR 1.6 BFQ AT
« Răspuns #335 : Mai 29, 2012, 09:17:54 p.m. »
Sal. personal sunt pro automata - DSG. Desigur frina de motor la masinile cu automata clasica nu exista.
Nu zau... :))
Eu la aia clasica automata pe skoda am undeva la schimbator 1 2 3 D...
Daca sunt in D la 70 km in panta si mut pe 3 sau 2, sa zicem, in timp ce ma deplasez, ce crezi ca se intampla? O ia razna la vale?
Si eu nu inteleg ce tot aveti cu frana asta de motor? Aia era buna la dacie, ca n-avea siguranta si frane ca lumea, eu personal nu prea folosesc nici frana de picior. Daca mergi in spatele meu o bucata buna de drum, poti sa te intrebi daca imi functioneaza stopurile pe spate, ca incerc, pe cat posibil, sa adaptez viteza la conditiile de trafic fara sa folosesc frana.
"Unde nu cad ploile, nu pot ca sa creasca flori/ Unde nu sunt oameni buni, nu exista sarbatori!" Poem - The Motans feat. Irina Rimes

Offline FabiaTDI

• Junior
  • *
  • Locaţia: Brasov
  • Mesaje postate: 73
  • In love with my Fabia
  • Auto: Fabia- 1.4 TDI
« Răspuns #334 : Mai 29, 2012, 07:49:14 p.m. »
By the way, pentru cei care spun ca ei conduc sportiv, in sporturile cu motor nu se foloseste asa ceva - una dintre primele chestii socante comunicate in briefing-ul pe care mi l-au facut inainte sa conduc Formula 1.

Nu am citit la nimeni sa fi spus asa ceva :)

Nu am o masina preparata pentru raliu ca sa o pot conduce ca atare. Nu am frane superperformante pe o masina putin preparata dar care dezvolta suficienta putere pentru a imi solicita la maxim franele. In concluzie, ma folosesc de ce am la dispozitie si improvizez. In cazul de fata, frana de motor. Am sa caut o poza cu niste discuri ajunse la incandescenta dupa o tura mai lunga cu o O2, 1.8-200++(stage3).
Discurile erau EBC Ultimax sau Turbo groove. Ca sa nu amestecam marfa cu ambalajul, o masina preparata pentru o competitie sportiva nu isi pune probleme ca atunci cand a calcat frana se mai duce cativa metri la vale, pe cand o masina de strada si intrebuintata aproape ca una de competitie, fara un upgrade serios la acest capitol, va fi deficitara rau. Dar banuiam ca se stie asta.

Offline DragosM

• Gold member
  • Mesaje postate: 764
  • B-41-TSN
  • Auto: Octavia Tour II 1.4
« Răspuns #333 : Mai 29, 2012, 07:34:40 p.m. »
pro manuala :D
Skoda Octavia Tour II 1.4MPI 80cp
Kia Rio 1.5crdi 110cp 235Nm

Offline N_Fabia

• Membru de baza
  • **
  • Locaţia: Pitesti
  • Mesaje postate: 124
  • de orice masina exita posesori nemultumiti
  • Auto: Fabia Star 1.2 DSG7
« Răspuns #332 : Mai 29, 2012, 07:31:52 p.m. »
Sal. personal sunt pro automata - DSG. Desigur frina de motor la masinile cu automata clasica nu exista dar daca are optiunea limitarii treptei superioare sau manual ca la titronic-audi de exemplu ai frina de motor la fel de eficienta ca la manuala. Partea periculoasa este ca masina se  opreste brusc fara sa semnalizeze intentia opririi si cei din spate te-n injura. Deci ar trebui sa schimbi treptat 5-4-3-2 nu din 5 in 2. La mauala controlezi din ambreaj si frinarea este decenta. Desigur pentru soferii automatelor este o manevra grea frina de motor....Constructorii au reactionat si  la DSG-7 are un sensor de inclinare sensibil pentru panta mai mare de 1% activind functia frina de motor. Aceasta functie pe panta face ca atunci cind atingi frina schimba o trepta inferioara si o mentine chiar daca turatia este de treapta superioara. Daca atingi din nou frina va mai schimba o treapta inferiora; daca turatia creste va schimba superior pentru protectia motorului. Limitele turatiilor nu le stiu dar fololosesc chestia asta in mod curent - de la prima  frina pe panta.
.....mintea de pe urma.

Offline judge

• Gold member
« Răspuns #331 : Mai 29, 2012, 02:05:17 p.m. »
Raspunsul corect l-a dat Florin. Eu as zice ca nu doar senzatia e mai puternica, ci chiar ca la o manuala frana de motor e mai eficienta. Iata de ce - pentru ca la o manuala te poti juca cu ambreiajul, poti sa debreiezi din nou si ridici brusc sau mai domol piciorul (arunci putin sarcina si pe ambreiaj), ideea e ca ai o libertate mai mare. DSG-ul ti-a schimbat intr-o fractiune de secunda si asta e - daca nu a iesit bine nu ai ce face.

Astea fiind spuse, reamintesc ca e vorba de experienta mea directa. De ce e relavant? Pentru ca motorul meu e putin dement dupa turatii. Astfel incat o frana de motor nu va fi eficienta decat cel mai probabil de la 4500 RPM in sus. In rest nu simti nimic, motorul se tureaza fara nicio drama si frectie frana de motor.

E foarte posibil deci ca Florin sa infirme concluziile mele - stiu din experienta ca 1.9 TDI se frana spectacol pe manuala. Poate si pe DSG e la fel.

Offline ff_2004_06

• Moderator
  • Locaţia: Iasi
  • Mesaje postate: 2281
  • ...
  • Auto: Fosta: O2 DSG 1.9 TDI
« Răspuns #330 : Mai 29, 2012, 12:06:30 p.m. »
@judge: am sa incerc manevra descrisa de tine sa vad daca se reproduce problema si revin. Eu consider ca frana de motor e identica cu DSG, singura deosebire ar putea aparea din cauza ca la manuala poti retrograda si ridica brusc piciorul de pe ambreiaj astfel incat senzatia este ca frana de motor este mai puternica. Insa nu cred ca sunt motive ca frana de motor sa difere, atat timp cat DSG e de fapt o cutia manuala automatizata :) Dar aici expertii ne-ar putea lamuri.
Ex: 2008 O2 1.9 TDI DSG6

Offline AlexTM

• Gold member
  • Locaţia: Timisoara
  • Mesaje postate: 2690
  • Auto: Galaxy 2 2.0 TDCI
« Răspuns #329 : Mai 29, 2012, 11:48:00 a.m. »
Pai spune tu cum e la tine. E la fel de puternica pe DSG ca la o manuala?
Si ce manevre trebuie sa faci?
bicicleta

Offline judge

• Gold member
« Răspuns #328 : Mai 29, 2012, 09:57:28 a.m. »
Iacata un exemplu real de problema legata de DSG pe care cei care vorbesc din auzite nu au de unde sa o stie: turatie de cruise intr-o viteza mare (5 sau 6), faci kickdown (pentru cei care vorbesc din auzite atat despre cutii pe care nu le au cat si despre mersul sportiv, asta inseamna sa apesi pedala galagioasa pana la fund si apoi mai departe pana cand face clank), si in acelasi timp o pui in S.

Troaca mi-a facut de 2 ori figuri la treaba asta, s-a turat motorul, dar nu a luat-o din loc imediat, apoi dupa cateva secunde a demarat extrem de sportiv (pentru cei care nu inteleg ce inseamna sportiv, este echivalentul unei bate de baseball peste ceafa).

Ma pot gandi la 3 explicatii: (i) probleme la DSG (fie soft, fie deja uzura indusa de modul sportiv de a conduce - pentru explicatii privind semnificatia cuvantului, vezi mai sus sau www.google.com); (ii) combinatie nefericita de manevre concomitente (kickdown plus mutat din D in S); sau (iii) turbo lag-ul troacei mele (pentru a intelege ce e turbo lag-ul, trebuie sa stii ce inseamna condus sportiv

Asta ar trebui sa discutam aici, nu pareri subiective.

Departe de mine gandul de a crea noi discutii neconstructive, dar marturisesc ca sunt in continuare frustrat mai ales in conditiile in care am dat mai sus un exemplu real, dar nimeni dintre cei implicati nu a venit cu ceva concret (poate si pentru ca despre asta nu poti citi pe net si trebuie sa conduci efectiv un DSG).

Asa ca voi veni cu o noua intrebare: cea legata de frana de motor. By the way, pentru cei care spun ca ei conduc sportiv, in sporturile cu motor nu se foloseste asa ceva - una dintre primele chestii socante comunicate in briefing-ul pe care mi l-au facut inainte sa conduc Formula 1.

Dar revenind: argumentul frana de motor in conditii normale de mers. Intrebarea este daca poti folosi frana de motor la o automata?

La o automata clasica nu prea exista frana de motor (decat poate la cele de ultima generatie). Cum se face frana de motor - pai muti maneta in treptele predifinite - de obicei 3, 2, 1. Unele au si 4, 3, 2. Daca nu ai asa ceva - tough luck.

Revenind la DSG - sustinatorii DSG spun ca fix acelasi lucru poti face trecand DSG-ul in mod manual. Ma intereseaza daca cineva imi poate aduce argumente pentru care frana de motor cu un DSG este similara sau nu cu frana de motor la o manuala.

Rugamintea ar fi sa isi exprime parerile cei care chiar au ceva de spus din experienta practica si nu doar pentru ca acum au imaginea asociata de anti-DSG, deci trebuie sa spun ceva. ORICE. La sfarsit imi voi enunta si eu pozitia.

Offline ff_2004_06

• Moderator
  • ...
« Răspuns #327 : Mai 20, 2012, 03:00:39 p.m. »
Topicul a fost inchis temporar pentru ca nu reusim sa ne comportam civilizat si in loc de argumente venim cu atacuri la persoana si orgolii supradimensionate.
Cel mai probabil va fi curatat de posturile care nu sunt la subiect si va fi deblocat apoi pentru a putea redeveni util.
Multumim pentru intelegere.

Update: topicul a fost deblocat si s-a luat decizia de a nu se sterge nici un post. Rugamintea catre toti membrii acestui forum este sa vina cu informatii si cu pareri si argumente obiective pentru a se evita astfel de situatii pe viitor. Atacurile la persoana sunt strict interzise. Multumim.
« Ultima Modificare: Mai 22, 2012, 12:08:48 a.m. de ff_2004_06 »

Offline L U C I

• Expert
  • Locaţia: Braila
  • Mesaje postate: 2264
  • trolez
  • Auto: bmw 525d
« Răspuns #326 : Mai 20, 2012, 02:57:42 p.m. »
Pana la urma ... ori esti Gica Contra, ori esti afon.
My two cents.

Saracu' de tine...

Offline FabiaTDI

• Junior
  • *
  • Locaţia: Brasov
  • Mesaje postate: 73
  • In love with my Fabia
  • Auto: Fabia- 1.4 TDI
« Răspuns #325 : Mai 20, 2012, 02:21:17 p.m. »
Ma intreb: vine cineva care posteaza consumuri de 4%, care merge cu viteze de 100 kmh si face depasiri, pe autostrada, presupun, cu maxime de 120 kmh (sub viteza legala), care conduce un motor de sub 100 cp, care nu face diferenta intre o automata clasica si DSG, care nu intelege ca un DSG poate fi condus in mod manual, care nu face decat sa jigneasca pe ultimele pagini (violenta, chiar verbala, fiind ultimul refugiu al incompetentilor), care in afara de ceea ce a citit pe net nu poate oferi o parere obiectiva despre DSG, care de fapt nu are DSG, si i se permite sa afirme (si nu vorbesc aici nici macar despre faptul ca DSG e proasta sau nu) ca DSG e pentru pensionari si mai ales pentru cei care nu conduc sportiv?!

Vreau cea mai mica dovada ca cel care face afirmatia asta stie ce inseamna condus sportiv. Vreau macar o poza, nu film, cu masina in 6500 rpm in treapta a doua. Vreau un consum groaznic pus in aria dedicata si macar o poza cu o viteza medie decenta. Vreau o poza cu macar 150 kmh in pasaj la Unirii.

Esti orbit de propria furie, generata banuiesc (doar) de lipsa argumentelor. Arata-mi un post de unde ai tras concluzia ca nu stiu ca DSG-ul se poate conduce in mod manual! Apoi vei putea continua argumentandu-ti concluzia ca daca detin o Fabia TDI cu motor de 1.4, inseamna ca nu pot detine si alt/alte autoturism/e, ca nu as avea o experienta de condus suficienta incat sa nu-mi pot exprima pareri cu privire la o frana de motor si la ce ma poate nemultumi o cutie automata(daca ne uitam nitzel la titlul topicului) sau DSG! Nu o lua ca si pe o jignire ptr ca nu este. Daca tu cat si celalalt coleg trageti concluzii fara a ma cunoaste ci doar in baza motorizarii sau al unui post despre consum, ce as putea spune despre voi? No offence mate, dar inainte de a face aprecieri asupra cuiva avand suficiente necunoscute in ecuatie, nu incerca sa te transformi intr-o Mama Omida.
O poza, un filmulet nu-ti va rezolva dilema cu siguranta. Ma intreb cum poti avea o asemenea judecata??!! Pai daca-ti ofer acele date sau in cel mai fericit caz pentru tine, daca la prima ocazie pe care o vom avea te voi invita in dreapta mea, inseamna ca toate teoriile mele sunt valabile??? Scuza-ma, dar esti la fel de hilar precum celalalt coleg al tau.
Nu e cazul sa revii ci sa-ti revii!

ff_2004_06, una nu o exclude pe cealalta. Daca frana de motor functioneaza, nu inseamna ca este la fel de  puternica precum la o manuala. Nu imi amintesc vreun post in care sa fi sustinut ca un DSG sau o automata nu face frana de motor!

Indubitabil un DSG va schimba mult mai repede decat o manuala. Dar mie nu-mi plac liniutele, eu iubesc VTM ul :)
« Ultima Modificare: Mai 20, 2012, 02:51:08 p.m. de FabiaTDI »

Offline ff_2004_06

• Moderator
  • ...
« Răspuns #324 : Mai 20, 2012, 02:18:08 p.m. »
A migrat tocmai pentru ca s-a renuntat la date si argumente obiective. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa continuam pe nota gresita.
Revenind oarecum on topic, azi, dupa o perioada de cateva luni, am condus o masina care are cutie de viteze manuala. Am crezut ca am sa am nevoie de o perioada de obisnuire cu manuala dar nu a fost cazul. In schimb am pierdut o "liniuta" contra unei masini apropiate ca performante dar cu automata  :D , cred ca din vina mea 50%, dar totusi schimburile dureaza mai mult la manuale, indiferent ce am face.

* Susține forumul

Cumpără de la eMAG apăsând întâi acest buton

și astfel vei susține forumul.

Recomandăm și PCGarage, Fashion Days, Elefant.ro, CEL.ro, F64, evoMAG, Libris, Flanco, Anvelope-oferte.ro

De fiecare dată când dai mai întâi click pe unul din aceste linkuri de mai sus, iar abia mai apoi cumperi, ajuți forumul cu un mic comision care se întoarce în contul de afiliere pentru plata serviciilor care sunt necesare în a ține forumul online.

* Intra in cont / Log in

Bine ai venit, Vizitator. Te rugăm să te autentifici sau să te înregistrezi. Ai omis cumva emailul de activare??

* Subiecte recente

please help de M i c u t z u
[Aprilie 20, 2026, 05:58:28 p.m.]

Ford Ranger Raptor 2023 de vizitator
[Aprilie 20, 2026, 09:58:59 a.m.]

Pompa abs Skoda Octavia 1.4 Tsi de Andrei.ht
[Aprilie 15, 2026, 07:37:47 p.m.]

Diverse probleme clima,AC,ventilatie.. de FeriM
[Aprilie 15, 2026, 06:11:30 p.m.]

Verificare auto pentru concediu de vizitator
[Aprilie 15, 2026, 10:13:54 a.m.]

Schimb set complet Jante+anvelope 19'' Kodiaq cu set complet Jante 18'' similare de B y t e m a n
[Aprilie 08, 2026, 05:36:58 p.m.]

* Mesaje recente

Re: please help de M i c u t z u
[Aprilie 20, 2026, 05:58:28 p.m.]

Re: please help de vizitator
[Aprilie 20, 2026, 03:20:35 p.m.]

please help de castelan
[Aprilie 20, 2026, 02:13:48 p.m.]

Re: Ford Ranger Raptor 2023 de vizitator
[Aprilie 20, 2026, 09:58:59 a.m.]

Re: Ford Ranger Raptor 2023 de judge
[Aprilie 17, 2026, 05:34:00 p.m.]