Intrucat eram curios, dupa dezbaterile incinse de pe acest forum, mai ales dupa actiunile de resoftare si "saiba", azi am luat masina intr-un drive-test cat se poate de critic !
Din capul locului mentionez ca masina de drive-test este fabricata in iunie 2012, asadar a venit cu ultimele modificari direct din fabrica, lucru confirmat si la verificarea VIN-ului ei in ELSA
Km la bord: 9950km (asadar rodaj pe final)
Am rulat 22km in toate modurile posibile, alegand un traseu jumatate oras, jumatate centura asa ca am avut treceri la nivel de CF, curbe ac de par, curbe la 90 grade, linii drepte dar si semafoare. Totul pt un drive-test cat mai pertinent...Nu am urmarit decat motor + cutie, cu ochii in turometru si urechea la turbina. Nu am cuplat deloc AC, pt a vedea exact resursele motorului.
Puncte tari:
- motor silentios, totusi si antifonare buna a habitaclului
- de la treapta III in sus masina este chiar agila, in ciuda gabaritului (desigur, pastrand proportiile...)
- tr. I si II, atat de discutate aici de posesori, mi s-au parut decente, nicidecum ca abia urnesc masina din loc. Desigur, exista un mic lag si nu am avut plecarile cele mai sportive ale vietii mele, dar va asigur ca DESI NU AM DECUPLAT ASR, am reusit fara probleme sa scartai putin anvelopele la plecarea de pe loc !
Tinand cont de cilindree si putere/cuplu, consider motorizarea 1.2TSI peste 1.4MPI / 1.6MPI ca resurse.
- daca se merge frumos si elegant cu masina, consumul scade la cifre decente (in cazul meu, 7,7%)
- filtreaza bine denivelarile drumului.
Puncte slabe:
- consumul devine o piatra de hotar daca mergeti sportiv cu masina: in cazul meu a urcat la 9% !
Imi vine in minte CityGo care la cateva sute kg mai putin si numa 60cai, deloc menajata !, nu a trecut de 5,5% !
- intrarile si mai ales iesirile mai aprige din virajele stranse sunt penalizate de cuplul motor, mai ales ca tr.a II-a nu ofera o plaja prea mare pt forjat odata ajuns in apexul virajului (aici seamana cu 1.9TDI unde tr. a II-a sufera de o plaja prea mica de cuplu, doar a III-a mai aduce sporul necesar)
Concluzie:
Consider ca Octavia 1.2TSI este o masina pt cei care doresc performante suficiente pt un mers legal si spatiu suficient pt familie. Nu este o masina sportiva datorita greutatii in principal, dar nici nu vei lua claxoane de la motorizari aspirate pana in 1600cmc la semafor, pt ca trage decent.
Cine vrea sa se deplaseze in oras cu spatiu mai putin dar la jumatate din consumul lui 1.2TSI este invitat sa ia un CityGo in 4 usi, este ideala masina, usoara si vivace, ajutata de o etajare buna a CV si o curba de cuplu bine gandita pt oras.
Da, stiu, toti va ganditi ce voi spune la un versus 1.2TSI pe Octavia, fata de1.0T 125cai pe Focus sedan...
Pe scurt: plusul de 200cmc se simt in sarcina, iar pana la 70-80km/h nu se vede diferenta de cai de la Ford.
Ca motorizari as spune ca doar pe autoroute se vor vedea diferentele date de CV in 6 rapoarte si desenarea curbei de cuplu, in rest diferente insesizabile.
Ceea ce insa se vede de la o posta si daca cineva sta prost cu vedere, de la primele atingeri, este ca Octavia FL la interior este o CLASA peste Focus. Indiscutabil !
Nu are toate optionalele de la Ford, dar ceea ce ofera, ofera cu mai mult stil.
Pacat ca nu puncteaza la fel si la design-ul exterior.