Astăzi, în sfârșit, am montat footwell lights, deocamdată doar pentru locurile din față, urmând ca odată ce găsesc un traseu optim (cel mai probabil prin consola centrală) pt cablu, timpul (începe imediat sesiunea , grrr) și dispoziția necesară (lene mare, monșer!), să montez și sub scaunele spate. De asemenea, pentru că diferența de temperatură a luminii dintre SMD-uri și becurile cu incandescență din plafonieră e evidentă și destul de deranjantă, urmează să le înlocuiesc și pe acestea cu leduri.
Pentru cine e interesant, o să trec în revistă întrega operațiune:
Materiale necesare (în cazul meu, achiziționate de pe zexstar.com)
- 2 module cu leduri Nichia 3528 SMD Superflux (de 5 ori mai luminoase decât ledurile normale, cum le laudă producătorul), alb pur, 12V, unghi de dispersie al luminii 115grd
- 2 surse de curent constant 30mA, tensiune de intrare 6-35VDC
Trebuie menționat că în cazul surselor de curent constant, poate am făcut eu exces de zel, nefiind neaparată nevoie de ele, însă am preferat ca ledurile să fie alimentate așa cum a recomandat producătorul, la un curent de 30mA, pentru că tensiunea oricum o să fluctueze undeva în intervalul 11.x V – aproape 14V.
Alte materiale și unelte:
- Cablu cu două fire, eu aș zice 2 x 2m, ca să aveți o marjă de siguranță. Nu trebuie să fie prea gros, ledurile având un consum neglijabil. Eu am folosit cablu de boxe, pentru că doar din ăsta aveam pe acasă;
- Varnish / manșoane termoretractabile. Ar fi recomandate dar, pentru că nu am găsit în niciu magazin și-mi era lehamite să aștept după o comandă online, am folosit cu succes banda de izolat din PVC;
- ciocan/pistol de lipit, clește, șurubelnițe, cutter, coliere din plastic;
Operațiunea în sine a decurs astfel:
1) Cositorit ledurile la sursele de curent constant. Cele două ieșiri sunt marcate cu + și -, deci nu aveți cum greși, iar intrarea cu ~ . Partea bună e că polaritatea nu mai are relevanță în cazul intrării în sursă, deci o să aveți o grijă în minus. În cazul în care montați direct ledurile, trebuie avut în vedere faptul că fiind diode, plusul merge la plus și minusul la minus sau... altfel nu luminează.
2) Cositorit cele 2 bucăți de cablu (așa cum am menționat, fiecare de 2m. Nu a fost nevoie să elimin în final mai mult de 15-20cm, așa că e mai bine să tai decât să înnădești. )
3) Se izolează temeinic montajul. E de preferat varnișul / manșonul termoretractabil, dar merge și cu bandă. Eu am izolat fiecare fir în parte, imediat după locul unde au fost cositorite, fiecare pereche de fire, circuitul sursei și peste am dat un nou strat de bandă, cu rol de rigidizare.
4) Am ales să alimentez luminile de la plafonieră, urmând să se aprindă în tandem cu aceasta. Așadar, următorul pas îl constituie demontarea plafonierei. Pentru că pe spatele acesteia sunt destul de multe contacte metalice înghesuite și expuse unui posibil scurt în cazul manipulării neglijente, am scos siguranția nr 14, cea responsabilă de alimentarea luminilor de interior. Odată scos plasticul incolor ce maschează becurile plafonierei, aveți nevoie de o șurubelniță Philips / în cruce pentru a desface cele două șuruburi din interior. Mi-am imaginat că o să trag pur și simplu de plafonieră și o să iasă ușor, dar nu a fost așa. Are niște cleme dispuse la extremitățile celor două lățimi, dacă e să considerăm plafoniera un dreptungi. Se folosește o șurubelniță cu capul plat pentru a debloca clemele și, cu grijă, se scoate plafoniera afară. Urmează deconectarea mufei de alimentare, tot cu o șurubelniță cu capul plat, și deconectarea mufei de la indicatorul cu ”airbag off”. Pe contactele de alimentare ale becului central (nu cele laterale, lămpile de citit) se cositoresc două fire cu o lungime de aproximativ 10 cm, urmând ca mai apoi să fie scurtate. Gata cu plafoniera, se lasă de-o parte până mai târziu.
5) Lampa din partea șoferului am fixat-o cu niște coliere din plastic (”codiță de șoarece”) de acel grătar din plastic din extremitatea de jos a bordului. Cablul a fost trecut mai apoi tot prin spatele aceluiași grătar, continuând printr-o gaură din spatele manetei de deschidere a capotei, până în zona tabloului de siguranțe și de aici l-am băgat frumos în spatele chederului, l-am împins in spatele bordului și am continuat astfel, tot după cheder, până am ajuns în partea de sus a parbrizului. Aici am depărtat puțin plasticul de pe stâlp, am băgat cablul după el și l-am băgat în continuare între parbriz și marginea tapiseriei plafonului, scoțând în final capătul în locașul plafonierei. Se cere atenție atunci când împingeți cablul, întrucât plasticele se zgârie foarte ușor și e de preferat să nu utilizați un obiect metalic ascuțit. Eu am folosit un levier pentru schimbat fețele telefoanelor mobile. În final, nu ar trebui să fie vizibil niciun milimetru de cablu dincolo de porțiunea din zona modulului cu leduri.
6) Lampa din partea pasagerului am montat-o tot cu coliere din plastic, pe plasticul maleabil ce maschează ventilatorul habitaclului. Fiind foarte subțire, se poate găuri ușor cu un cui, ca să aveți cum prinde colierele. Restul operațiunilor se execută la fel ca în partea stângă.
7) Se taie firele la dimensiunea convenabilă, se înnădesc (ideal ar fi să le și cositoriți), se izolează, se reconectează mufele de la plafonieră și se montează plafoniera.
8) După ce puneți la loc siguranța, ar trebui să vă bucurați de noile lumini de la picioare.
... pozele, care-mi reamintesc că ar trebui să spăl preșulețele și să aspir mocheta:

)